[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
فرم‌ها::
ثبت نام::
ارسال مقاله::
کنگره و کنفرانس ها::
دریافت فایل چکیده مقالات::
گنجینه کتاب::
پیوندهای مرتبط::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
:: دوره 5، شماره 20 - ( زمستان 1402 ) ::
جلد 5 شماره 20 صفحات 16-1 برگشت به فهرست نسخه ها
کودک شبیه‌سازی‌شده در حقوق ایران و حقوق بین‌المللی
سید محمد کیکاوسی ، زهره نیک‌فرجام ، عارفه فیضی اقدس ، مارال جعفری قاضی جهانی
چکیده:   (341 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه به موازات پیدایش تکنولوژی‌های نوین بشری، چالش‌های جدیدی برای حوزه‌های گوناگون حقوقی، پزشکی، اجتماعی و... به وجود آمده است. از جمله پدیده‌های نوظهور، موضوع کودک شبیه‌سازی شده است که با سیاست افزایش توالید در جوامع کم‌جمعیت و یا با تمایل زوجین ناتوان از فرزندآوری به تولید مثل، رو به افزایش است. از آنجا که پدیده شبیه‌سازی کودک مسبوق به سابقه نبوده، بسیاری از پیامدهای ناشی از آن در حوزه‌های گوناگون نیازمند پیش‌بینی و تدارک راه حل و پاسخ است، از جمله اینکه آیا شبیه‌سازی از نظر قواحد حقوقی قابل پذیرش است یا خیر؟ و بر فرض پذیرش، موضوع اصل و نسب کودک شبیه‌سازی‌شده به چه کسی منتسب بوده و حقوق او بر عهده چه کسی است؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی ـ تحلیلی درصدد پاسخ به این پرسش مهم است و با بهره‌مندی از داده‌های پزشکی، می‌کوشد که نظر قواعد حقوقی داخلی و بین‌المللی را در این زمینه بیابد.

روش: نگارش حاضر به روش کتابخانه‌ای، یافته‌ها و داده‌های پژوهشی مرتبط با موضوع را گردآوری، توصیف و تحلیل نموده است.
یافته‌ها: به نظر می‌رسد که شبیه‌سازی به روش‌های متعددی مانند لقاح مصنوعی، اهدای جنین، رحم جایگزین و... صورت می‌پذیرد که هر یک دارای حکم متفاوتی از نظر حقوقدانان و قانونگذار دارد. همچنین نگرش حقوق ایران به تأسی از رأی مشهور فقهی، روش تولیدی، از آن جهت که ولایت پدری به کسی واگذار نشده، انتساب کودک به صاحبان سلول به رسمیت شناخته نمی‌شود، در حالی که حقوق بین‌المللی به ویژه در کشورهای اروپایی مانند انگلستان، فرانسه و آلمان، ولایت کودک شبیه‌سازی‌شده را پذیرفته و رسمی نموده است.
نتیجه‌گیری: لذا با توجه به افزایش جنین شبیه‌سازی در جامعه کنونی، موضوع نیازمند بازبینی و تدوین مجاری قانونی است.

واژه‌های کلیدی: کودک، شبیه‌سازی، اصل و نسب، حقوق ایران، حقوق بین‌الملل
متن کامل [PDF 653 kb]   (299 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1402/4/17 | پذیرش: 1402/7/25
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

keykavosi S M, Nik Farjam Z, Feizi Aqdas A, Jafari Ghazi Jahani M. The Cloned Child in Iranian and International Law. Child Rights 2024; 5 (20) :1-16
URL: http://childrightsjournal.ir/article-1-202-fa.html

کیکاوسی سید محمد، نیک‌فرجام زهره، فیضی اقدس عارفه، جعفری قاضی جهانی مارال. کودک شبیه‌سازی‌شده در حقوق ایران و حقوق بین‌المللی. فصلنامه حقوق کودک. 1402; 5 (20) :1-16

URL: http://childrightsjournal.ir/article-1-202-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 5، شماره 20 - ( زمستان 1402 ) برگشت به فهرست نسخه ها
فصلنامه حقوق کودک Child Rights Journal
Persian site map - English site map - Created in 0.03 seconds with 37 queries by YEKTAWEB 4714