:: دوره 4، شماره 15 - ( پاییز 1401 ) ::
جلد 4 شماره 15 صفحات 15-1 برگشت به فهرست نسخه ها
حق کودک برای داشتن خانواده در ایران: تحلیل اسناد مورد تعهد در جهان اسلام و عرصه بین‌الملل
مریم شعبان
گروه جامعه‌شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه تهران، تهران، ایران.
چکیده:   (328 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی چیستی و چگونگی حق کودکان برای برخورداری از خانواده در اسناد رسمی مورد تعهد ایران در سطح جهان اسلام و بین‌الملل است. رویکرد پژوهش حاضر، کیفی و روش تحقیق نیز تحلیل اسنادی می‌باشد.
روش: رویکرد پژوهش حاضر، کیفی و روش تحقیق نیز تحلیل اسنادی می‌باشد.
یافته‌ها: یافته‌ها حاکی از آن هستند که در حوزه حق بر داشتم خانواده گذشته از قوانین ایران، احکام شرع و میثاق حقوق کودک در اسلام که ایران نیز بر اساس فرهنگ اسلامی ـ شیعی و تعهدات منطقه‌ای جهان اسلام به آن‌ها پایبند است، پیمان‌نامه کنوانسیون حقوق کودک نیز سیاستگذاری مرجع و تعیین‌کننده حقوق کودکان در سطح بین‌المللی یا «جامعه جهانی» است که ایران از اوایل دهه 70 شمسی نیز به آن متعهد شده است.
نتیجه‌گیری: نتایج نشان می‌دهند که برخورداری از خانواده یکی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین حقوق برای کودک است و تحقق بسیاری از حقوق کودک به نهاد خانواده وابسته است، اما زمانی که کودک به دلایل مختلفی از نهاد خانواده محروم است، دولت موظف به سرپرستی کودک و ایجاد نهاد جایگزین خانواده برای اوست؛ پیرامون جایگزینی خانواده اختلاف نظرهایی در بین تعهدات جهان اسلام و سطح بین‌المللی وجود دارد، البته نمی‌توان هیچ ‌یک را درست و یا نادرست مطلق دانست، بلکه هر دو طرف جوانب مثبت و منفی خود را دارند که در جریان متن به شکلی جزئی تشریح و تحلیل شدند، اما به طور حتم در دو مورد مذکور، جامعه ایران بر اساس زمینه‌های اجتماعی و فرهنگی خود نسبت به کنوانسیون حقوق کودک متفاوت خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: حقوق کودک، نهاد خانواده، حقوق موضوعه ایران، کنوانسیون حقوق کودک، میثاق اسلامی
متن کامل [PDF 625 kb]   (139 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: 1401/3/25 | پذیرش: 1401/5/21


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 4، شماره 15 - ( پاییز 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها