زمینه و هدف: حفظ نهاد خانواده به مثابه یکی از مهمترین بنیادهای اجتماعی در بسیاری از جوامع به خصوص جامعه ایرانی- اسلامی مورد تأکید بسیار قرار گرفته آنطور که در قانون اساسی به آن توجه ویژهای شده است. فرزندان از عناصر اصلی این نهاد بنیادین و حافظان ارزشهای خانواده و عامل استمرار و بقای آن هستند. از طرفی اینستاگرام به مثابه یکی از شبکههای اجتماعی محبوب دنیای امروز بستری برای تبادل اطلاعات و تصاویر، تبلیغات و کسب درآمد، اشتراکگذاری مطالب علمی، آموزشی، سرگرمی، گذران اوقات فراغت و آشنایی با افراد جدید و فرهنگهای متفاوت است؛ لیکن این ابزار روزآمد تکنولوژی در عین سودمندی و محبوبیت، به ویژه برای نهاد خانواده و کودکان و نوجوانان، میتواند مخرب و خطرناک باشد. هدف این مطالعه بررسی آثار سوء شبکه اجتماعی اینستاگرام بر انحراف از الگوی مطلوب خانواده مورد توجه قانون اساسی با تأکید بر وضعیت کودکان است.
روش: این تحقیق به صورت توصیفی و با استفاده از شیوه کتابخانهای به انجام رسیده است.
یافتهها: اینستاگرام، بستری فراملی و محل تقابل فرهنگها و هنجارها و ارزشهای متفاوت و گاهی متناقض است. معایب غیرقابل انکار فضای مجازی و بالأخص محیط اینستاگرام مانند: جذابیت پوشالی و به دور از واقعیت آن و به دنبال آن کاهش روابط اجتماعی حقیقی و دوری از محیط خانواده و ایجاد و القای احساس نارضایتی، دلزدگی، و ... میتواند بنیاد خانواده مطلوب را که بسیار مورد توجه و اهتمام قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران است مورد هدف قرار داده و بر پیکره آن صدمات غیرقابل جبرانی وارد آورد.
نتیجهگیری: محیط اینستاگرام میتواند زمینه مساعدی برای بهرهکشی نوین اقتصادی (استفاده از کودکان برای کسب درآمد) یا تأثیرگذاری فرهنگی باشد و از این طریق منجر به ورود آسیب به حریم شخصی و استقلال کودک و تربیت سالم او و در نتیجه تضعیف جایگاهش در خانواده شود.